Kagor Pastoral - tradiční likérové víno

Historie vína Kagor (Pastoral)

Víno Kagor nese svůj název po francouzském městečku Cahors a první zprávy o jeho výrobě sahají až do 12.-13. století. Odsud se posléze začalo šířit po světě. Kagor byl hned od svých počátků vnímán jako nápoj aristokratů a patřil k oblíbeným nápojům panovníků, šlechty i vysokých církevních hodnostářů. Rozšířil se v podstatě po celém území bývalého Sovětského svazu a získal si celou řadu dalších názvů. Víno Kagor je dokonce dodnes dodáváno do Velké Británie pro britský královský dvůr.

Charakteristika vína Kagor (Pastoral)

Pro víno je typická rubínová až granátová barva, jež někomu může asociovat krev. Víno je husté a sametové a vyznačuje se tmavě červenou barvou. V průběhu procesu zrání se v něm objevují cihlové tóny. V jeho jemné chuti lze cítit lesní plody, švestky a černý rybíz. Typickým znakem, jak poznat opravdovou kvalitu vína je patrný náznak čokolády. V aromatu lze identifikovat marmeládu, jemnou karamelizaci, višně, i kávově-čokoládové tóny.

Kagor se vyrábí z přezrálých hroznů odrůdy Cabernet Sauvignon. Hrozny jsou ponechány dlouho na keřích, sběr probíhá až po přezrání, kdy je v bobulích vysoká koncentrace zbytkového cukru. Průběhu fermentace se kvašení zastaví přidáním vinného destilátu, proto má výsledné víno vysoký obsah zbytkového cukru a vysoký obsah alkoholu. Zpravidla to je v poměru 160 gr zb. cukru a 16,00 % alkoholu. Víno může následně dozrávat v dubových sudech. Odborníci jej také přirovnávají k portskému vínu.

Kagor a jeho zázračné zdravotní účinky

V jistých dobách byl dokonce Kagor ztotožňován s elixírem života, za což vděčí mimořádnému množství zdraví prospěšných látek, které obsahuje. Říká se, že má velmi kladné účinky mimo jiné na čištění krve, zvýšení hemoglobinu v krvi, vyzdvihován je u něho jeho protinádorový efekt.

Spor o značku Kagor

V minulých letech vznikl spor o značku Kagor. Iniciovalo jej zmiňované městečko Cahors a také jej vyhrálo. To znamená, že ostatní výrobci směli používat název Kagor pouze do konce roku 2020. Výše zmiňované moldavské víno tedy od začátku tohoto roku muselo změnit své označení. Dřívější Kagor se nyní nazývá Pastoral.