Moldavské Brandy/Koňaky
Brandy je název používaný pro širokou škálu pitných lihovin. Ty jsou většinou z hroznových vín, ale někdy i z jiného ovoce. Název brandy je zkrácená forma brandywine, poangličtěná forma holandského „brandewijn“, což znamená „pálené víno“.
Pro mnoho spotřebitelů generický výraz brandy znamená destiláty získané z hroznového vína. Sem zařazujeme pouze hroznové pálenky neboli vínovice.
Výroba brandy
K výrobě brandy se víno zahřívá v destilačním přístroji, dokud se nerozdělí na složky, které se odpařují v různých bodech teplotní stupnice. Čím těkavější složka, tím nižší je teplota, při které se odpařuje a zanechává za sebou nečistoty a těžší sloučeniny.
Částečně lze rozvoj brandy přičíst clu a spotřební dani. V dobách, kdy byl prodej alkoholu zdaněn objemově, bez ohledu na obsah alkoholu, hledali obchodníci s vínem způsoby, jak snížit částku, kterou zaplatili.
Tím, že své víno vydestilovali, nejen že za něj zaplatili nižší daň, ale usnadnili jeho přepravu. Destilované víno pak bylo možné vrátit do původního objemu na místě určení pouhým přidáním vody.
Výzvy spojené s dopravou byly zodpovědné za několik nejzajímavějších světových vín, mezi nimi Madeiru a Portské.
Barva a zrání
Stejně jako víno a whisky i brandy často zraje v dřevěných sudech, čímž se zvyšuje složitost a intenzita barvy. Důležitými proměnnými jsou délka stárnutí a typ sudu.
Označení Cognac a Armagnac
V Cognacu a Armagnacu v jihozápadní Francii byla výroba brandy brána vážně po staletí. Obě tyto oblasti mají chráněná označení pro brandy, které vyrábějí, a pro sdělení délky doby, kterou brandy strávila v sudu, se používají zákonem regulované termíny označování.
VS (Very Special) znamená, že koňak strávil minimálně dva roky v sudu. VSOP (Very Special Old Pale) vyžaduje alespoň čtyři roky.
XO je vyhrazeno výhradně pro ty cuvee, které jsou staré deset a více let. Toto číslo bylo zvýšeno ze šesti let v roce 2018.
Napoléon (nebo Très Vieux) nyní označuje minimální šestileté zrání v sudech.
XXO je nová kategorie, oficiálně představená v roce 2019 – ačkoli Hennessy představila XXO o rok dříve. Výrobu a prodej však zablokovaly regionální orgány Nouvelle-Acquitaine. Konglomerát LVMH pak prosadil, aby byla kategorie zakotvena v zákoně Cognac AOP. XXO musí zrát v sudu po dobu nejméně 14 let.
Hors d'Age (nad věk) by označil koňaky, které překonaly i ty nejnáročnější režimy stárnutí v sudech. V praxi by to znamenalo deset a více let. Dopředu bude kategorie více sladěna s XXO.